ברוכים הבאים

מוסד הרצל הוקם כמרכז מחקר אקדמי באוניברסיטת חיפה ביוזמתו ותמיכתו של ד"ר ראובן הכט בשנת 1987. מאז הקמתו המוסד יוזם, מוביל ומנהל פרויקטים מחקריים בתחומים הקשורים לתולדות הציונות ההרצליאנית, להיסטוריה הפוליטית, התרבותית והחברתית של שיבת ציון ושל מדינת ישראל ובסוגיות הקשורות בהיסטוריה של הלאומיות המודרנית בכלל ושל הזהות הלאומית כמאפיין חיוני ודינמי של מדינת-הלאום בפרט. בשנים האחרונות מוסד הרצל מקדם ויוזם מחקר ודיון בנושאים הקשורים במעמדה של מדינת ישראל בזירה הבינלאומית ובדינמיקה הפוליטית של שנאת ישראל כפי שהיא באה לידי ביטוי באנטישמיות החדשה ובאפן שבו היא מתגלמת באנטי-ציונות העכשווית.

במוקד העשייה האקדמית של מוסד הרצל נמצאת הפעילות המחקרית שהוא יוזם ומקדם. חשיבות מיוחדת יש להנגשת פירות המחקר באמצעות פרסומים דיגיטליים הכוללים ספרי עיון, מונוגרפיות קצרות, מאמרים וקבצי תעודות. בנוסף יוזם מוסד הרצל עריכת ימי עיון ומפגשי חוקרים בהשתתפות חוקרים מישראל ומחוצה לה.
קראו עוד...

הרצל בנוף

new herzl sign tel aviv cropped

פרסומים

dageshnew1לאחר מסע הלווייה רב-רושם ברחובות תל אביב נטמן ב- 1926 ארונו של המנהיג הציוני מקס נורדאו בבית הקברות של העיר העברית הראשונה. חלקו הראשון של המחקר עוסק במסע ארונו של נורדאו מפריז לתל אביב כפרק בהיסטוריה הפוליטית והתרבותית של הציונות. חלקו השני דן בתכנון מצבת הקבר של המנהיג הציוני כהיבט של יצירת פנתאון לאומי בבית הקברות הישן של תל אביב.

book1

ספר זה מציג בפני הקורא שני חבורים של גוסטב גבריאל כהן (1906-1830), מי שהיה ידידו של הרצל. החיבורים הללו נכתבו בשנות ה-80 של המאה ה- 19, והם עדות  משכנעת על חיוניותה של הציונות המוקדמת. החיבורים  מציגים את חזונו של כהן על עם יהודי בעל הגדרה עצמית, ועוסקים במצוקת יהודי מזרח אירופה ובמאמצי ההתבוללות של יהודי מערב אירופה.

אירועים

kenespic1

מוסד הרצל, קתדרת חייקין לגאואסטרגיה ומרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית התאחדו לרגל ציון 50 שנה למלחמת ששת הימים. האיחוד הניב שיתוף פעולה בסדנת חוקרים בנושא "חיל הים במלחמת ששת הימים" שהתקיימה במוזיאון ההעפלה וחיל הים בחיפה. בסדנא השתתפו היסטוריונים, משפטנים, אנשי חיל הים שלקחו חלק בקרבות מלחמת ששת הימים, פרופ' מעוז עזריהו: ראש מוסד הרצל, פרופ' שאול חורב: ראש קתדרת חייקין וראש מרכז HMS, פרופ' ארנון גולן: החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה וחוקרים נוספים.

תחומי פעילות

להלן תחומי הפעילות של הפרויקט:

עידוד סטודנטים וחוקרים צעירים לעסוק בתחום באמצעות:

א. מתן מלגות עידוד לשתי עבודות דוקטורט ושתי עבודות תיזה העוסקות בחקר יהודי גליציה ובוקובינה.

ב. לימוד שפות רלוונטיות– מתוך הבנה כי אחד המכשולים העומדים בפני פיתוח תחום הדעת המדובר הינו אי-ידיעת השפות הרלוונטיות על ידי הדור הצעיר, מציע הפרויקט לימודי יידיש, וכמו כן מעניק מלגות ללימודי יידיש, גרמנית ופולנית.

ג. פתיחת קורסים בנושאי יהדות גליציה ובוקובינה – במסגרת הרצון לחשוף סטודנטים צעירים לתחום ולעודד אותם להתמחות בו, יבקש הפרויקט לפתוח קורסים אקדמיים בנושא גליציה ובוקובינה באוניברסיטאות השונות בארץ.

יצירת תשתית של רשת חוקרים פעילה, בינתחומית ובינלאומית באמצעות:

א. הקמת פורום חוקרים פעיל: במסגרת הפרויקט פועלת קבוצת חוקרים שנקראת "פורום גליציה ובוקובינה", המורכבת מחוקרים צעירים, בכירים ותלמידי מחקר מהתחום. הפורום מתכנס פעמיים בסמסטר, בכל פעם באוניברסיטה או מכון מחקר אחר בארץ. להצטרפות לפורום יש לפנות למעיין ארמלין  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ב. סדנת מחקר בינלאומית - אחת לשנה במהלך חופשת הקיץ מקיים  הפרויקט סדנה בהשתתפות חוקרים וסטודנטים מישראל ומחו"ל. הסדנה הראשונה מתוכננת ל 4 באוגוסט 2013, מיד לאחר סיום הקונגרס היהודי העולמי שיתקיים השנה בארץ. שמות המרצים הזרים אשר יוזמנו להרצות בסדנה יימסרו בהמשך.

יצירת תשתית למחקר: חומרים בנושא עיתונות יהודית בגליציה

א. עבודה על חומרים ארכיונים - במסגרת הפרויקט אנו שואפים להגיע לכמה שיותר חומרים ומקורות ארכיוניים ולהפוך אותם לנגישים לציבור החוקרים ולציבור הרחב.

website1