המברק של הימלר למופתי

המברק של הימלר למופתי של ירושלים לרגל יום הצהרת בלפור, ברלין 1943

ברשות הספרייה הלאומית בירושלים נמצא מברק ששלח היינריך הימלר לחאג' אמין אל-חוסייני. המברק – ללא תאריך - נשלח כנראה ב-2 בנובמבר 1943, הוא יום השנה להצהרת בלפור:

 

"אל המופתי הגדול אמין אל חוסייני, ברלין

"מאז יסודה התנועה הנאציונל סוציאליסטית בגרמניה הגדולה חרתה על דגלה את המאבק נגד היהדות העולמית. כתוצאה מכך, התנועה עקבה תמיד באהדה מיוחדת אחר מאבקם של הערבים שוחרי-החירות, ובייחוד בפלסטין, נגד הפולשים היהודים. ההכרה באויב המשותף הזה ובמאבק המשותף שלנו נגדו הם שמחשלים את הברית הטבעית בין גרמניה הגדולה הנאציונל סוציאליסטית לבין המוסלמים שוחרי-החירות בכל העולם. ביום השנה להצהרת בלפור המחפירה אני שולח אליך ברוח זו את ברכותיי מקרב לב ואיחוליי להצלחה בדבקות במאבקכם עד הגשמת הניצחון הסופי המובטח.

"על החתום: היינריך הימלר"

 

על פי ד"ר יואל פישמן, הימלר שלח את המברק כדי שהמופתי יוכל להקריא אותו בעצרת הענק שנערכה באולם הלופטוואפה בברלין ב-2 בנובמבר במחאה על הצהרת בלפור. העצרת שודרה בשידור ישיר ברדיו הגרמני. להלן תיאור של השדרן הנאצי מהעצרת:

"אנו נמצאים בבניין הלופטוואפה בברלין. נמצאים כאן המנהיגים הערבים. הם באו למחות נגד הצהרת בלפור. האולם מלא בדגלים לאומיים ערביים המתנוססים מכל עבר. ביניהם מונפים פלקטים עם תמונות של גיבורים פטריוטים ערבים. ערבים ומוסלמים מכל ארץ בעולם נוהרים אל תוך האולם. יש ביניהם מרוקאים, פלשתינים, לבנונים, תימנים, אנשים מארץ חיג'אז (שבערב הסעודית), הודים, איראנים, ונציגים מוסלמים מכל פינות אירופה. באולם נמצאים אזרחים גרמנים רבים, ידידי הערבים, בעלי תפקידים בכירים בממשלה, אזרחים וקציני צבא כאחד, ישנו כאן אחד מבכירי האס-אס, נציגי שגרירויות זרות. בראשם נציגים מהשגרירות היפאנית. הקהל מונה מאות אנשים. והנה אני רואה את המופתי של ירושלים עושה את דרכו אל תוך האולם. הוא לוחץ ידיים לכמה מהנוכחים המכובדים ועולה עכשיו על הבמה כדי לשאת את נאומו".

 

צילום המברק של הימלר למופתי

 

צילום המברק של הימלר למופתי המשך